keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

"When I punch they call me Magarena..."Eli jälleen olisi siis Maga-aiheista postausta tulossa.

Ensin asia, joka on todella tullut huomattua: tie aloittelijasta itsepuolustustekniikoiden hallitsijaksi on kaikkea muuta kuin helppo. Puolessa vuodessa päähän ovat suhteellisen hyvin juurtuneet kaikkein tavallisimmat tekniikat, kuten esimerkiksi 360-puukkotorjunta, mutta en ole edes pitänyt kirjaa siitä, kuinka monta toistoa esimerkiksi juuri kyseinen tekniikka on vaatinut. Yhä edelleenkään en myöskään osaa sitä täydellisesti, vaan virheitä ja ajatuskatkoja tulee tuon tuostakin.

Mutta mitä siitä? Oppimassahan siellä ollaan, ja virheiden kauttahan se oppiminen nimenomaan tuleekin,

Mitä Krav Maga on minulle opettanut?

Itsepuolustuksen lisäksi aimo annoksen kärsivällisyyttä. Joissain asioissa olen ollut järjettömän lyhytpinnainen ihminen, ja välillä treeneissä turhaudun itseeni aika tavalla, kun mikään vain ei tunnu menevän kuin siellä kuuluisassa Strömsössä.
Kärsivällisyyteni on kuitenkin kasvanut huomattavasti, samaten itseluottamukseni. En tunne enää olevani erityisen voimaton niin henkisesti kuin fyysisestikään - lihasmassa on ottanut kunnon kasvupyrähdyksen, ja koen henkisesti olevani voimakkaampi.
Koska Krav Magaa treenataan porukassa, on tämä laji opettanut minulle myös aimo annoksen yhteistyökyvyn tärkeydestä. Aina nyt ei vain satu pääsemään sen mieluisimman treenikumppanin pariksi, joten kemioiden on synkattava myös muiden kanssa. Onneksi meidän porukassamme ei ole ollut pelkoa siitä, että tuntisi itseään ulkopuoliseksi, vaan eritasoisuudesta huolimatta porukan keskinäiset kemiat toimivat mielestäni hyvin.

Millaisia treenit ovat?

Treenit (jos pelkkiä nyrkkeilytreenejä ei lasketa) koostuvat alkulämmittelystä, joka periaatteessa on myös treenien lihaskunto-osuus. Punnerruksia, vatsalihasliikkeitä, kyykkyjä, lankkua... You name it. Sen jälkeen on vuorossa noin 30-40 minuutin nyrkkeilyosuus, jossa harjoitellaan erilaisia lyöntikomboja ( = monesta eri lyönnistä koostuva lyöntisarja).

Allekirjoittanut ja Venla harjoittelemassa mainittuja lyöntikomboja. 

Sen jälkeen vuorossa onkin itsessään Maga-tekniikoiden treenaaminen, joka on ollut varsin monipuolista: puukkotorjuntoja, kuristusotteista vapautumisia ja aseen poisottoa noin muiden muassa on tullut treenailtua. Maga on lajina varsin fyysinen, ja esimerkiksi potkutorjuntojen jälkeen etenkin jalat ovat (välillä suojienkin käyttämisestä huolimatta) kauniin sinisenkirjavat.
Ketään ei kuitenkaan harjoituksissa pyritä vahingoittamaan, ja jatkuvasti meitä muistutetaan myös siitä, että järjen pitää pysyä päässä, jos näitä tekniikoita joutuu käytännössä toteuttamaan - ja sanon "joutuu" enkä "pääsee", sillä tappeluun joutuminen ei ikinä ole hyvä juttu. Näillä tekniikoilla ihminen pystyy puolustamaan itseään, mutta varomattomana voi teloa hyökkääjän siihen kuntoon, että saa mahdollisesti vakaviakin syytteitä niskaansa hyökkääjän päästessä kuin koira veräjästä. On myös kehotettu pohtimaan sitä, onko järkevämpää alkaa tapella vai suosiolla ottaa jalat alleen ja lähteä käpälämäkeen.

Tällaista on siis tullut treenailtua kolmisen kertaa viikossa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan suosittelen lajia niille, jotka ovat kiinnostuneita itsepuolustuksesta. Magaa opetetaan melko lailla ympäri Suomea, liittoja tosin on useampia, mutta suosittelen googlailemaan aihetta. Ronin Krav Maga Eura kuuluu Pohjolan Krav Maga-liittoon.

Tässä olisi muuten pari kuvaa ja videota harjoituksista. Kuvat on ottanut Janina Asikainen, photoshoppauksen on hoitanut Venla Wikström.

Keskustelutilanteita tekniikoista tapahtuu silloin tällöin...Tämän porukan kesken on ollut kyllä todellinen ilo treenata! Harmikseni joudun ensi syksynä kuitenkin siirtymään pois heidän riveistään, mutta siihen asti nautin kyllä täysillä jokaisesta mustelmasta ja lihaskivusta - no pain, no gain.
Ja koska ohjaajan kustannuksella saa ja varmaan vähän pitääkin pelleillä...
I've got the moves like Jagger!

No niin, eiköhän tämä postaus olisi sitten siististi kääritty pakettiin. Sunnuntain treenikertaa odotellessa!


-Firith

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti